Energetikai tanúsítvány ( energiatanúsítvány ) készítése Szombathelyen, és környékén! Közvetlenül a tanúsítótól!

Jó tudni

Az energia megtakarításba fektetett pénz megtérül!

De hogy mennyi pénz kell hozzá, hogy megtérüljön, az nem mindegy!


1. Új lakás / ház vétele

Új lakást bizonyára lehet kapni olcsóbban is, de meglehet, hogy 5-ször több lesz az energiára kidobott pénz!!!
Jól írtam! ötször több, és nem régi, hanem egy más „C” kategóriás új lakáshoz képest!
S akkor készülhet a ház tulajdonosa, hogy pár évtized múlva drága energetikai korszerűsítésekkel hozza jobb kategóriába ingatlanát, hogy az akkorra már várhatóan sokkal szigorúbb épületenergetikai követelményeknek megfeleljen. Az viszont nem lesz olcsó, az garantált, s akkor még nem adtam hozzá a pár évtized alatt elhasznált többletenergiára ablakon kidobott pénzt!
Az általunk épített házak már most a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet 1§ 1 bekezdése szerint is: az „alacsony energiafogyasztású lakás”: kategóriájába tartoznak, mely olyan lakás, melynek fajlagos primer energiafogyasztása fűtésre legfeljebb 25 kWh/m² év. (Ezen lakások fogyasztása fűtésre: 21,33 kWh/m² év, így jelen lakásoknál is érvényesíthető a maximális 1,3-as szorzó a lakásépítési támogatás nagyságánál.)2. Régi lakás / ház vétele

Meglévő, használt épületet még olcsóbban lehet megvásárolni.
- Egy alkalommal. –
- Úgy hisszük, hogy olcsó.
Utána neki lehet állni a saját igényeink szerinti átalakításnak, vagy jobb esetben csak kisebb felújításnak, majd később egy komolyabb épületenergetikai beruházásnak.

Tudni kell:
Felújítással szinte soha nem lehet olyan jó energetikai eredményt elérni mint az új építéssel, mert bizonyos meglévő adottságokon nem, vagy csak aránytalanul nagy ráfordítással lehet változtatni. Így pl.

  • már meglévő épületet nem lehet megemelni, hogy alatta hőszigetelést lehessen elhelyezni!
  • telek adottságán nem lehet változtatni!
  • épület tájolásán nem lehet változtatni!
  • épület nyílásainak helyét, és azok nagyságát jelentős mértékben áttervezni (kibontani, átépíteni, stb.) ésszerű használhatóság mellett nem lehet! (Vagy nagyon drága, és veszélyes, mert teherhordó szerkezeteket érint.)
  • a ház bonyolultságán, hőhídak mennyiségén, és a lehűlő felület/fűtött térfogat arányon csak a ház komoly komplett áttervezésével, átépítésével lehet valamit javítani! (Ezért tervezik a passzív házakat kompakt, egyszerű formában.)
  • felújítási költségek előtt számolni kell a komoly bontási költségekkel, és a szemét elszállíttatásával, elhelyezésével is.

Még rosszabb a helyzet, ha valaki egy olyan épületet vesz meg, amin már kisebb nagyobb felújítások vannak elvégezve, hiszen ennek az ára is benne van az ingatlan kialkudott árában, viszont az értéke akár nemcsak hogy nulla, de könnyen negatív is lehet!! (pl. 3 éve „akkoriban a reklámok szerint korszerű„ kétrétegű üvegezésű műanyag ablakokra cserélték ki,a régi ablakokat, ami természetesen nem fogja elérni az A+ követelményt, így új valóban korszerű 3 rétegű üvegezésűre kell most kicserélni, de a régit ki is kell bontani, stb., viszont az ingatlan árában már kifizette a vevő a vételkor.)

A következő ábra szemlélteti nem konkrét, közelítő adatok alapján, hogy valójában melyik ingatlan is a hosszú távon a jó választás.

  • A zöld vonal az A++ alacsony energiafogyasztású épületet szemlélteti
  • A kék vonal egy új C kategóriás, vagy pár éves lakást
  • A piros pedig egy régi ház bekerülési költségeit mutatja több mint 10 éves távlatban

Az ábra az energiaárak drágulásával nem is számolt, s így is egyértelmű a válasz, a komfortról nem is beszélve…

Ne feledjük:
Egy nem szakszerűen felújított ház könnyen penészesedhet, dohos, párás levegőben kell élni, míg az A+ +alacsony energiafogyasztású lakás hővisszanyerős szellőzésével folyamatosan friss tisztított levegőt kapunk a nap 24 órájában!

Itt a lehetőség, Ön választ!


Még 3 lakás közül választhat!Írta: Ecker Gábor építőmérnök, épületenergetikai tanúsító, passzívház szakember